U bevindt zich hier: Verslag

'Tata' heeft veel gezichten

Promovendi en degradanten kreunen in koor

WIJK AAN ZEE * De 75ste 'Stukkenslag' zit er weer op. Elf tienkampers van Messemaker 1847 zwoegden en zweetten tussen honderden lotgenoten in de volgepakte zalen van het Tata Steel Chess Tournament (voorheen Hoogovens, voorheen Corus). Buiten ijzel en sneeuw, binnen gekreun en ingehouden gejuich. Vijf leden, gepromoveerd op basis van hun prestaties vorig jaar, probeerden zich uit alle macht waar te maken. In vier gevallen lukte dat heel behoorlijk. En degradant nam revanche voor zijn eerdere ondermaatse optreden. Twee man veroverden promotierecht.

Bij afwezigheid van Gert-Jan Ludden (te drukke werkzaamheden) vertegenwoordigde het trio Bottenberg-Brinkers-Royakkers onze vereniging op het niveau van de tweede groep. Eerstgenoemden waren vorig jaar gepromoveerd en stonden voor de pittige taak om niet figuurlijk 'ondergesneeuwd' te raken. Frans (elo 2037) ontsnapte na een matige opening met twee nederlagen aan gezichtsverlies door uiteindelijk met drie punten en een TPR van 2019 op de achtste plaats in zijn poule te finishen. Kees (1913) eindigde ook als achtste, maar met een half punt meer en een TPR van 2063. In de slotronden, na de rustdag, sprokkelde hij 2 uit 3 bij elkaar. Guido (2127) stal voor Messemaker 1847 de show. Alleen in de zevende ronde moest hij het hoofd buigen, wat hem tot een eindscore van 6 punten en een TPR van 2237 bracht. De gedeelde tweede plaats doet hem 'het ergste' vrezen, namelijk promotie naar de eerste groep. ,,Eigenlijk heb ik daar niets te zoeken," oordeelt hij bescheiden. ,,Laat me hier maar lekker zitten, dat speelt veel lekkerder."

Ben van Geffen (2053), vorig jaar verbannen naar groep 3, was erop gebrand om een stek in groep 2 te heroveren. Ondanks wat gezondheidsproblemen in het eerste deel van het toernooi slaagde hij daar uitstekend in. Zes punten (bij een TPR van 2102) zijn een vrij zekere garantie voor promotie. Ook Henk de Kleijnen (1852) zal het in 2014 hogerop mogen zoeken. In groep 4 deelde hij de eerste plaats met 6 punten (TPR 1939). Op hetzelfde niveau draaide ook Henk van der Wsten (1762), vorig jaar nog uitkomend in groep 5, lang in de subtop mee. De captain van ons derde team deelde ten slotte, na een nederlaag in de laatste ronde, de zesde plaats met politicus Jan Nagel. Een goed debuut, getuige ook zijn TPR van 1834.

Karigheid troef voor de resterende Messemakerleden. Kees Vellekoop (1652), vorig jaar gepromoveerd, had het (te) zwaar in groep 5. Na winst in de openingsronde viel hij sterk terug tot de negende plaats met 2,5 punt en een TPR van 1548. Ook Hans Krol (1602) en Ruud van Noord (1603) bleven in groep 6 beneden de verwachtingen. Weliswaar leverden de vier punten van Ruud nog een TPR van 1617 op, maar dat is evengoed beneden zijn stand. Hans kwam met twee punten (TPR 1422) helaas nog minder uit de verf. Ab Scheel (1517), op allerlei fronten actief, kwam in groep 7 nauwelijks aan acceptabel schaken toe. Een oogst van 2,5 punt en een TPR van 1357 doen geen recht aan zijn capaciteiten. Eveneens in groep 7 moest Edgar Reibel (1510) wegens ziekte voortijdig het veld ruimen. Zijn eindresultaat, 2 punten en een TPR van 1417, is dan ook verre van representatief.

HENK J. DE KLEIJNEN