Verslag van het Schoolschaakkampioenschap Gouda 2017

 

 

Het was al weer de twaalfde achtereenvolgende keer dat schaakclub Messemaker 1847 het schoolschaakkampioenschap van Gouda voor het basisonderwijs organiseerde. Dit jaar waren hier bijna 100 kinderen op afgekomen. De schoolteanms waren verdeeld over twee klassen van elk tien teams: Bovenbouw (groep 7-8) en Onderbouw (t/m groep 6). Omdat sommige teams meer dan vier spelers hadden waren er elke ronde enkele kinderen vrij, deze konden het desgewenst opnemen tegen een team van Messemaker in de hiervoor speciaal gemaakte Reservegroep. Overigens bleek de Messemaker-jeugd veel te sterk voor deze reserves: van de 15 partijen wonnen zij er 14 en alleen de laatste partij werd remise.

In de bovenbouw was de strijd heel spannend en uiteindelijk ging de Graaf Jan van Nassauschool er met de titel vandoor, met minimale voorsprong (een half punt) op nummer twee: titelverdediger Johannes Calvijnschool. Op plaats drie eindige Het Carillon.

In de onderbouw was De Carrousel oppermachtig en werd met grote voorsprong kampioen. De Casimirschool werd hier tweede, voor de Graaf Jan van Nassauschool.

Bij de prijsuitreiking werden er drie zgn. speed chess spellen verloot. Verder kregen de kampioensteams elk een beker en was er voor iedere deelneemr een medaille ter herinnering. Dit was voor iedereen een waardige afsluiting van een gezellige schaakmiddag.

 

Peter Scheeren