Grote belangstelling tijdens de prijsuitreiking

Bovenbouw Basisschoolkampioen Livingstoneschool 1

Onderbouw Basisschoolkampioen De Vuurvogel 2
Negende Goudse Schoolschaakkampioenschap weer een groot succes

(door Peter Scheeren)

Het was dit jaar al weer de negende keer dat de Goudse schaakclub Messemaker 1847 het schoolschaakkampioenschap van Gouda voor het basisonderwijs organiseerde. Deze keer vond het evenement plaats op woensdag 12 februari, in de nieuwe huisvesting van Messemaker: het denksportcentrum De Hoog in Gouda. Er hadden zich precies 64 kinderen aangemeld (evenveel als er velden zijn op een schaakbord, zoals een van de deelnemers wist te melden). De kinderen waren ingedeeld in 14 scholenteams (incl. een team van schaakclub Messemaker) en moesten in vijf ronden strijden om de kampioenstitels in de categorieŽn Onderbouw en Bovenbouw. Het aantal deelnemende scholen was dit jaar wat minder dan voorgaande jaren, maar daar stond tegenover dat sommige scholen meer dan ťťn team hadden aangemeld. In dat opzicht was De Vuurvogel koploper met maar liefst 4 deelnemende teams.

Diezelfde Vuurvogel was in de afgelopen jaren oppermachtig en verdedigde dan ook in beide categorieŽn de kampioenstitels. In de loop van de dag bleek dit echter geenszins een uitgemaakte zaak en de strijd om de titels was dan ook in beide categorieŽn buitengewoon spannend. In de Onderbouw wist uiteindelijk het tweede (!) team van De Vuurvogel de concurrent Johannes Calvijnschool net een half puntje voor te blijven. In de Bovenbouw kwam het vierde team van De Vuurvogel daarentegen juist een half puntje te kort ten opzichte van De Livingstoneschool. De Vuurvogel en Livingstoneschool werden daarmee de nieuwe Goudse schoolschaakkampioenen 2014.

Aan het eind van de middag werden aan de winnende teams de kampioensbekers uitgereikt. Daarnaast was er voor alle deelnemers een fraaie medaille. Tot slot was er ook nog een schaakprijsvraag, waarmee drie kinderen een pak Goudse stroopwafels wisten te winnen. Al met al was het voor alle kinderen en voor de organisatie een zeer geslaagde middag!

Eindstand Onderbouw:

 1. De Vuurvogel 2 (15 punten),
 2. Johannes Calvijnschool 1 (14,5 punten)
 3. De Vuurvogel 1 (13 punten)
 4. Koningin Wilhelminaschool (11 punten)
 5. Prinses Julianaschool 1 (5,5 punten)
 6. Prinses Julianaschool 2 (1 punt).
Eindstand Bovenbouw:
 1. Livingstoneschool 1 (13,5 punten)
 2. De Vuurvogel 4 (13 punten)
 3. De Vuurvogel 3 (12 punten)
 4. OBS De Kas (10,5 punten)
 5. De Ridderslag (10 punten)
 6. Messemaker 1847 (9 punten)
 7. Johannes Calvijnschool 2 (6,5 punten)
 8. Livingstoneschool 2 (5,5 punten)