Vuurvogel verdedigt met succes haar Goudse kampioenstitels Schoolschaak

Links Vuurvogel bovenbouw rechts Vuurvogel onderbouw (proficiat kanjers)

Gouda, maandag 11 februari 2013

Messemakerteam speelde mee buiten mededinging

Op de derde en laatste speelavond van het Goudse Schoolschaakkampioenschap is de school De Vuurvogel erin geslaagd om de concurrentie op afstand te houden en net als vorig jaar in beide categorieŽn de kampioenstitel op te eisen.

Gemakkelijk ging dat echter niet. In de Bovenbouw-categorie was het team van de organiserende schaakclub Messemaker duidelijk de sterkste, maar omdat deze buiten mededinging meedeed werd het Vuurvogel-team met haar tweede plaats (2 punten minder dan Messemaker) kampioen. De overige scholen bleven op duidelijke afstand, de eerstvolgende op de ranglijst was de Graaf Jan vanNassauschool met drie punten minder dan De Vuurvogel.

Veel spannender was het in de Onderbouw-categorie. Hier kwam de Prinses Julianaschool op de laatste dag zeer goed voor de dag: eerst werd de Casimir/Livingstone-combinatie met 4-0 verslagen, daarna won het team ook van De Vuurvogel met 2,5-1,5. Als dat 3,5-0,5 zou zijn geworden dan zou de Julianaschool eerste zijn geworden, nu kwam De Vuurvogel er nog met een blauw oog van af en werd het team met een nipte voorsprong eerste. De Julianaschool werd uiteindelijk derde, na de eveneens goed voor de dag komende Plaswijckschool.

De Vuurvogel ging er dus met beide bekers vandoor. Omdat er echter voor alle deelnemers een medaille was, kon na afloop iedereen tevreden huiswaarts keren.

Peter Scheeren
Top


Tekening in de strijd na tweede dag van Schoolschaakkampioenschap Gouda

Gouda, maandag 4 februari 2013

Afgelopen maandag zijn de derde en vierde ronde gespeeld van het Goudse Basisscholenkampioenschap. Opnieuw waren er 80 schakende kinderen te zien in het Goudse Denksportcentrum in sporthal De Mammoet. Daaronder ook opvallend veel meisjes, waaruit blijkt dat schaken echt niet alleen maar een mannensport hoeft te zijn!

Er begint in beide categorieŽn nu tekening in de strijd te komen. In de categorie Onderbouw staat titelverdediger De Vuurvogel fier op kop met 13 punten uit 16 partijen, op 2 punten achterstand volgt het verrassend goed voor de dag komende gemengde team van Casimirschool/Livingstoneschool. In de categorie Bovenbouw staat het eerste team van de organiserende schaakclub Messemaker op kop, maar omdat dit team buiten mededinging meedoet is voor de kampioensstrijd belangrijker wie er op de tweede plaats staat, en ook in dit geval is dat titelverdediger De Vuurvogel. Daarmee is De Vuurvogel opnieuw in beide categorieŽn favoriet voor het kampioenschap. Daarvoor moeten zij echter nog wel in de laatste twee ronden de concurrentie op afstand houden.

Omdat er aan het begin van het toernooi aangekondigd is dat er voor iedere deelnemer een aandenken zal zijn, zullen ook de overige deelnemers bij de prijsuitreiking niet met lege handen staan. Deze prijsuitreiking zal plaatsvinden aan het eind van de derde speelavond, op maandag 11 februari, tussen 19.45 en 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Peter Scheeren
Top


Schoolschaakkampioenschap Gouda 2013 weer gestart

Gouda, maandag 28 januari 2013

Voor de achtste maal in successie organiseert de Goudse Schaakclub Messemaker 1847 het Schoolschaakkampioenschap van Gouda voor het basisonderwijs. De Goudse basisscholen hebben ook dit jaar weer massaal aan de oproep tot deelname gehoor gegeven en het toernooi kent dan ook ruim 90 deelnemende kinderen. Deze zijn ingedeeld van teams van vier, en er is een competitie voor de onderbouwteams en een voor de bovenbouwteams. Het toernooi wordt gespeeld op drie maandagavonden. De locatie is het Goudse Denksportcentrum in sporthal De Mammoet.

Afgelopen maandag 28 januari werden de eerste twee ronden gespeeld. Na een kort welkomstwoord van de organisatie werd er, onder het toeziend oog van veel ouders en belangstellenen, op 40 borden met veel plezier en enthousiasme geschaakt. Na de eerste ronde werd er gewisseld van tegenstander en volgde een net zo enerverende tweede ronde.
Volgende week maandag (4 februari) worden de derde en vierde ronde gespeeld. Aanvang 18.45 uur, publiek is welkom, de toegang is gratis.

Peter Scheeren
Top