Vlaggenschip Messemaker nog steeds gedeeld koploper in KNSB-competitie

(door Peter Ypma)

Voor aanvang van deze achtste ronde stonden we gedeeld eerste (met evenveel match- en bordpunten) met onze tegenstander De Wijker Toren. Tijdens de wedstrijd bleken de teams ook enorm aan elkaar gewaagd te zijn. Het was de hele wedstrijd zo spannend dat het zelfs rond 18:00 nog niet duidelijk was wie er met de overwinning vandoor zou gaan. We stonden op dat moment een punt achter, maar zowel Peter Scheeren als Wim Heemskerk hadden een prettig eindspel. Uiteindelijk wisten beide heren die vakkundig te winnen. Dat was dankzij een saaie remise van Erik en keurige overwinningen van Ed en Henk-Jan voldoende voor de teamwinst. Pikant detail is overigens wel dat we nu een andere medekoploper hebben met evenveel match- en bordpunten: LSG 2 wist namelijk met ruime cijfers van Santpoort te winnen. Aangezien zij de onderlinge wedstrijd van ons gewonnen hebben, moeten we in de laatste ronde een beter resultaat scoren dan zij om kampioen te worden. Dat zal nog niet meevallen tegen DD - een team met drie grootmeesters, maar we gaan er vol voor strijden!
Hieronder de individuele partijverslagen.

Peter Ypma
Een paard aan de rand is een schand! Dit spreekwoord bleek in mijn partij helaas weer al te waar. In de opening speelde ik Pa3 met het idee die ooit via c4 of b5 in het spel te brengen. Dat is er echter de hele partij niet van gekomen en het paard is er blijven staan, totdat die via een dubbele aanval door mijn tegenstander van het bord werd genomen. Daartussen was het overigens wel een hele interessante partij. Ik richtte al mijn stukken (ok - behalve dan het paard op a3!) op de koning van de tegenstander en dit zag er dreigend uit. Ik had ook het gevoel dat ik voordeel had, maar het is het type voordeel dat ombuigt in nadeel als je niet concreet er iets mee kunt. Ik besloot daarom de stelling open te gooien en te hopen dat de tactiek werkte. Dat deed het echter helaas alleen voor mijn tegenstander. Achteraf vertelde de computer dat ik de spanning op een goede manier vast had kunnen houden met de zet b4 om mijn loper op b3 te zetten. Waarschijnlijk had ik dan tijd gehad om mijn armlastige paard om te spelen. Een mooie les voor de volgende keer!

Peter Scheeren
In de vorige ronde wist ik met zwart vanuit een duidelijke remisestelling een eindspel met ongelijke lopers uiteindelijk nog te winnen en daarmee het beslissende punt binnen te halen. In deze wedstrijd gebeurde vrijwel hetzelfde! Weliswaar had ik deze keer bij het aangaan van de ongelijke lopers (rond zet 40) een pluspion, maar die stond stevig geblokkeerd en er waren ook nog dames op het bord, zodat ik met mijn koning niet vrij kon manoeuvreren. Objectief was de stelling dus waarschijnlijk remise. Rond zet 60 veranderde dat en kwamen mijn stukken actief te staan; om onheil te voorkomen moest mijn tegenstander dameruil toelaten. Daarbij had ik gezien dat ik – net als vorige keer – in het resterende ongelijke-loper eindspel weer twee vrijpionnen had en dat dit in principe genoeg moest zijn voor de winst. Het werd echter nog heel spannend: nadat ik zijn loper had gewonnen kreeg mijn tegenstander ook twee vrijpionnen, en wel twee randpionnen die allebei tot de zevende rij konden oprukken en eentje haalde zelfs dame. Maar het klopte precies voor zwart: ik haalde dame met schaak en kon de pion op de zevende rij eraf slaan, zodat ik een eindspel van D+L+pi tegen D overhield. Op zet 89 gaf mijn tegenstander zich gewonnen.
Na afloop in de Chinees hadden we nog een discussie met Ed over wat leuker is: een korte partij winnen vanuit een voorbereide openingsvariant of een lange partij na een moeilijk eindspel. Ed opteerde voor het eerste, maar geef mij het laatste maar!

Ed Roering
Ik had me goed voorbereid tegen Lai en vond het eigenlijk een beetje jammer dat ik niet tegen hem moest spelen. Gelukkig had ik ook even naar partijen van Plukkel gekeken en daarom was ik er wel gerust op. Dat het echter zo makkelijk zou gaan had ik echter niet durven hopen. Zijn vijfde zet was slecht en gelukkig wist ik ongeveer wat ik moest doen. Ik 'verloor' een pion maar kreeg een sterke aanval. De eerste 20 zetten speelde ik optimaal, alleen de 21e zet was niet de allerbeste. Dat was het enige moment dat de beoordeling net iets onder de +1 kwam, de rest van de partij zat ruim daarboven. Na 12 zetten had mijn tegenstander overigens nog maar 20 minuten over, maar uiteindelijk was dat niet beslissend. Ook ik had op het einde weinig tijd, maar ruim voldoende om de 40e zet te halen. Direct na de tijdconfrole bleek dat de zwarte stelling compleet verloren was, na enkele zetten gaf mijn tegenstander dan ook op, volledig gedesillusioneerd.

Erik Hennink
Met zwart kwam ik op bord 8 prima uit de opening, al had mijn tegenstander net iets makkelijker spel. In het middenspel kreeg wit een licht initiatief en probeerde met een koningsaanval de druk verder op te voeren. Ik kon me onder de druk uitspelen met een paardoffer. Dit offer nam wit niet aan want ik zou dan een stuk terugwinnen met een mooie stelling. De partij bleef richting de spannende tijdnoodfase in evenwicht en er waren een aantal zware stukken geruild. In het resterende eindspel van toren plus loper tegen toren en paard leek ik een klein plusje te hebben, maar na nog even geprobeerd te hebben kwamen we remise overeen.

Ben van Geffen
Wat een slechte dag! Ik kreeg de Siciliaanse Kan te bestrijden. Altijd lastig. Zwart speelde een soort van hoofdvariant met 5.Ld3 Lc5 6.Pb3 Le7 en ik deed het aangewezen 7.Dg4!? Mijn kennis reikte niet verder dan 7... g6 8.De2, maar er zijn alternatieven. Ook 7... Lf6 is speelbaar, maar mijn tegenstander speelde echter 7... Pf6?! Dat kende ik niet en na enig denkwerk leek 8.Dxg7 me niet aantrekkelijk. Immers hangt na 8... Tg8 9.Dh6 mijn pion op g2 en bovendien zag ik daarna dreigingen op f2 en een zwart paard op g4, enz. Wat ik niet zag was dat wit na 9... Txg2 simpel 10.e5! doet! Slaat zwart niet op g2, dan rokeert wit rustig en staat een pion voor. Oppervlakkigheid alom van mijn kant en ik werd ervoor gestraft. Na mijn slappe 8.De2?! was zwart een tempo voor en ik kon mijn spel niet goed ontwikkelen. Mijn tegenstander veroverde het loperpaar en ik kwam langzaam maar zeker in de problemen. Ik belandde in een moeilijk eindspel dat op den duur niet te houden was. Goed waardeloos dus. En ik wil nog zo graag alle open Sicilianen spelen....

Jan Evengroen
Met zwart kreeg ik de Franse ruilvariant tegen me. Een zet van mijn tegenstander die ik afgekeurd had bij mijn berekening werd wel uitgevoerd. Deze zet, Pe5, bleek juist erg goed te zijn. Hierdoor kwam ik er niet meer aan te pas. Een pion kon ondersteund door de zware stukken doorlopen naar promotie. Gelukkig kon het team nog winnen!

Wim Heemskerk
Een jaar of tien geleden speelde ik een partij, waarin mijn tegenstander na 20 zetten remise aanbood. Ik begon te analyseren en tot mijn verbazing ontdekte ik dat hij ondanks een zwakke pion en slechte loper heel actief spel had. Enigszins teleurgesteld nam ik het aanbod aan. Thuis vond ik echter een subtiele lopermanoeuvre (Ld2-e3-a7-b8) die me wel degelijk voordeel opgeleverd zou hebben. De sterke laatste zet, La7-b8, had ik gemist bij mijn vooruitberekening achter het bord. Er wordt een toren op c7 aangevallen en omdat die de pion op b7 moet blijven dekken zit er niets anders op dan een stapje opzij te gaan en de open c-lijn te verlaten. Daarna is het zwarte tegenspel verdwenen en kan hij alleen maar afwachten.
Afgelopen zaterdag kwam exact dezelfde openingsvariant op bord en kreeg ik de kans mijn oude analyse in de praktijk te brengen. Bij het uitvoeren van La7-b8 waande ik me even een echte schaker. Zo moet een grootmeester zich ongeveer voelen als hij dankzij gedegen huiswerk een stelling op het bord krijgt waarvan hij met zekerheid weet dat hij duidelijk voordeel heeft. Pas op de 27ste zet week zwart af van mijn huisvlijt en moest ik zelf aan de slag. Mijn tegenstander verdedigde zich taai en het bleek nog een heel karwei het "duidelijke voordeel" om te buigen naar "winnend voordeel". Pas op de 60ste gaf hij zich gewonnen, al kan je ook zeggen dat de partij voor mij maar 33 zetten geduurd heeft....

Voor alle detailuitslagen zie de website van de KNSB.