Vlaggenschip Messemaker ten onder tegen Paul Keres


Peter Scheeren:
De tweede ronde van de KNSB-competitie moesten wij het doen zonder teamcaptain Peter Ypma. Voor hem in de plaats was Arjan van der Leijk uitgeleend door ons tweede team.
Vooraf wisten we al dat het zeker niet zo’n gemakkelijke wedstrijd zou worden als vorige keer. Ik heb zelf niet zo veel van de wedxstrijd kunnen volgen, daarvoor vereiste mijn eigen partij te veel aandacht (en natuurlijk was ik weer eens als langste bezeig), maar afgaande op de verhalen van mijn teamgenoten hadden we lange tijd zicht op gelijkspel. Uiteindelijk zal dat er niet in en moestene we genoegen nemen met 3,3 punt. Ikzelf speelde net als in de eerste ronde met zwart en weer was het Koningsindisch dat op het bord kwam. Op zet 12 gooide ik de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok door mijn dame midden op het bord (veld e5) te plaatsen. Wit speelde hiertegen niet op zijn best waardoor ik kon afwikkelen naar een betere stelling. Om tegenwicht te bieden tegen zijn zwakke pionnen op de damevleugel begon wit een offensief(je) op de koningsvleugel. Echt gevaarlijk was dat niet, maar wel irritant en het kostte mij de nodige bedenktijd. Dat wreekte zich bij mijn 40e zet: dat was een slechte waarmee ik de winstkansen weggaf, en vervolgens deed ik de zet erna nog een veel slechtere zet waardoor wit met een eenvoudig kwaliteitsoffer een zeer gevaarlijke koningsaanval kreeg. Wonder boven wonder overleefde ik die en kwam ik er uit met met een dame-eindspel met slechts één pion minder en daarmee goede remisekansen. Opnieuw in tijdnood speelde ik echter op zet 64 de verkeerde damezet waarna het dame-eindspel alsnog verloren was. Inmiddels bleek de rest al klaar te zijn (ik was dus weer de laatste) en bleek dat mijn partij voor de matchpunten niet meer van belang was, dat was dus een (schrale) troost.

Henk-Jan Evengroen:
Met zwart kreeg ik een Engelse opening tegen mij. Ik koos voor een voortzetting waar ik een pion won, maar waarin er een vervelende penning op het bord kwam. Hierdoor kwam mijn koningsstelling open te liggen. Doordat mijn tegenstander wat vervelende matdreigingen had kon hij materiaal winnen. Door de pion voorsprong die ik nog had kon ik een kwaliteit in laten staan. Deze besloot mijn tegenstander terecht niet te nemen, maar voor een stuk winst te gaan, hierna bleek mijn compensatie te weinig.

Gert-Jan Ludden:
Ik speelde met wit tegen Xander Wemmers. Het werd een Nimzo-Indische opening. Het was een tactische partij met veel manoeuvreren en een licht voordeel voor zwart. Na 2,5 uur spelen gebeurde er een merkwaardig incident. De wedstrijdleider wisselde onze klokken met de mededeling dat de tijd verkeerd was ingesteld. We kregen per zet er 15 seconden bij i.p.v. 30 seconden. Je vraagt je af hoe het mogelijk is, maar met enkele minuten op de klok erbij speelden we rustig verder. Vlak voor de tijdcontrole won ik een pion, maar zwart had voldoende compensatie. In het tweede bedrijf offerde zwart een stuk tegen twee pionnen en ik kreeg een gevaarlijke aanval over mijn heen. Ik wist alle dreigingen te pareren en juist op het moment dat de partij geforceerd remise was, deed ik het verkeerd. Ik dacht op een handige manier eeuwig schaak te creëren, maar zag een subtiele wending van Xander over het hoofd en verloor de partij. Helaas in het zicht van de haven een half punt verkwanseld.

Arjan van der Leij:
Mijn tegenstander (zwart) behandelde mijn klaarblijkelijk volgens de theorie wat riskante openingsvariant wat te rustig waardoor het witte plan van dominant paard tegen slechte loper alsnog aardig uit de verf kwam. Op een gegeven moment in de partij miste ik in lichte (naderende) tijdnood pionwinst. Ik bleef iets beter staan en probeerde het nog even, maar zwart kon het zonder problemen houden. Mijn remiseaanbod werd in eerste instantie afgewezen, maar vier zetten later was het alsnog remise.

Ed Roering:
Met zwart spelend kreeg ik dezelfde variant op het bord die ik in de vorige ronde met wit per ongeluk speelde. Mijn tegenstander week echter snel af, waarna ik toch weer op onbekend terrein kwam. Dat kostte veel tijd, maar na dameruil en een tijdelijk pionoffer leek mijn verdediging op orde. Wit pakte de pion echter niet, maar speelde een op het oog sterke zet. Ik vreesde het ergste en dacht lang na. Gelukkig speelde ik de beste zet, waarna ik een goede stelling kreeg. Ik had echter niet meteen door hoe goed ik stond, tot ik ..,Ta5 vond, waarmee ik met ..,c5 het witte paard op d4 dreigde te verjagen. Dat zou winnen want het paard dekte b3 en die pion zou dan met schaak vallen. In lichte tijdnood vond mijn tegenstander nog een interessante tegenactie. In de analyse dachten we dat ik snel had kunnen winnen, maar zo makkelijk was het toch niet volgens de computer. Bovendien had ik weinig tijd meer en ik wikkelde af naar een toreneindspel waarin ik dacht nog de beste kansen te hebben. Wit speelde het vervolgens goed en toen bleken alle varianten in remise te eindigen. Een partij met verschillende gemoedstoestanden en misschien wel een terechte uitslag.

Ben van Geffen:
Nog een beetje in vakantiestemming begon ik vandaag met goede moed aan mijn partij, met wit. Ik besloot niet te veel risico te nemen tegen mijn sterke tegenstander en het Vierpaardenspel pakte goed uit. Zwart had kleine problemen, waartegen zijn loperpaar tegenwicht moest vormen. Toch kreeg ik goed spel en ik kon een pion winnen, maar ik stelde dat nog uit omdat ik de positie nog te onduidelijk vond. Dat was verkeerd en zwart kreeg gelijk spel. Daarna had ik op verschillende manieren remise kunnen maken, maar op het beslissende moment greep ik mis! Vreselijk balen natuurlijk, maar er was geen weg terug. Toch was ik over mijn spel vandaag best redelijk tevreden.

Wim Heemskerk:
De aanloop naar de wedstrijd was niet zo gunstig. Op de A12 kwam ik midden in een file terecht en in plaats van ruim op tijd zat ik iets te laat achter m'n bord. Gelukkig speelden we een opening (Franse Tarrasch, ik had zwart) die ik al vaak gehad heb en na een zet of tien was niet alleen het witte openingsvoordeel verdampt, maar had ik zelfs een ruime voorsprong op de klok. Maar van echt voordeel voor zwart was ook geen sprake. Tot vlak voor de tijdscontrole bleef de stelling in evenwicht, maar in lichte tijdnood deed ik een paar onnauwkeurige zetten. Dankzij een actievere koning kreeg wit zo een licht initiatief in een paardeindspel. Gelukkig maken die beesten rare sprongen en na een iets te optimistische koningszet moest mijn tegenstander erkennen dat zijn pionnen toch eigenlijk ook erg kwetsbaar waren. Hij had geen zin in 'alles of niets' en liep met zijn koning van d5 snel terug naar b3, waarna het potremise stond. Een korte analyse met de computer heeft inmiddels laten zien dat dat een verstandige keuze was, want anders zou het 'alles' voor mij en 'niets' voor hem geworden zijn....

Liam Vrolijk:
Mijn tegenstander speelde een aparte zijvariant maar na een paar keer een goede zet gevonden te hebben stond ik gewoon beter. Mijn tegenstander dacht naar een eindspel af te kunnen wikkelen maar ik stak daar een stokje voor en maakte de stelling superscherp. Dit was allemaal correct voor zwart, maar praktisch was het een erg moeilijk stelling. Toen wit niks anders kon doen dan dames proberen te ruilen kon ik na een paar zetten dameruil vermeden te hebben ontwikkelen. Ik had ondertussen een keer met een pion op b2 met schaak geslagen en zijn koningsstelling lag dus erg open. Ik won met een tactisch grapje een pion en ook de partij maar daar had ik op meerdere manieren veel sneller kunnen winnen. Gelukkig was het eindspel ook gewonnen!

Erik Hennink:
Met wit kwam ik op bord 6 ongeveer gelijkwaardig uit de opening. Ik probeerde het initiatief naar me toe te trekken door middel een aanval van een koningsaanval welke achteraf gezien misschien wat te optimistisch was. De partij bleef echter in evenwicht doordat mijn tegenstander zich goed verdedigde. In de spannende tijdnoodfase speelde ik enkele onnauwkeurige zetten waardoor ik onder druk kwam te staan doordat de wat optimistische aanval eerder in de partij. Helaas kwam ik niet meer onder de druk uit waardoor ik verloor materiaal en de partij.

Voor alle detail uitslagen van Klasse 1A zie de website van de KNSB.