Messemaker wint eerste wedstrijd in 1e klasse KNSB met grote overmacht: 8-2!

(door Peter Scheeren)

In de week voorafgaande aan de eerste wedstrijd van Messemaker in de 1e klasse KNSB hadden zich enkele vermeldenswaardige zaken voorgedaan. Ten eerste had het team een teambijeenkomst gehouden op de maandag, met als doel enerzijds kennismaking/teambuilding en anderzijds een schaaktechnische training (deze keer met als onderwerp: eindspelen met ongelijke lopers). De enige die die avond ontbrak was Kevin, en het was diezelfde Kevin die later in de week liet weten dit seizoen toch niet voor Messemaker 1 te willen spelen (in plaats daarvan gaat hij voor SO Rotterdam spelen). Zo moest er in allerijl een andere 10e man gevonden worden en die eer viel te beurt aan "good-old" Ben van Geffen.
We moesten in deze eerste ronde uit tegen Soest, op papier de zwakste vereniging in onze klasse, dus was een overwining zeer gewenst. En die overwinning kwam er ook, en hoe!
Ikzelf was na Ben - zeer tegen mijn gewoonte in - vroeg klaar en kon dus de strijd op de overige borden goed volgen. Ik heb dat ervaren als een zeer zenuwslopende bezigheid, hoewel de stellingen op de meeste borden daar geen aanleiding toe gaven: één voor één kwamen de punten binnen en dat compenseerde ruimschoots mijn ongerustheid over een aantal bedenkelijk uitziende stellingen. Uiteindelijk ging Liam er met de "eer" vandoor om als laatste bezig te zijn, maar zijn partij mocht er dan ook wezen: met het loperpaar bracht hij zijn tegenstander Eric de Haan - een FIDE-meester met een rating van 2338, dus bepaald niet de minste - in echte Karpov/Petrosjan stijl langzaam maar zeker steeds meer in de verdrukking en kon hij uiteindelijk het punt opeisen. (Ik moest tijdens zijn partij nog even denken aan de training van afgelopen maandag: Liam kon op een gegeven moment afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers en een pluspion, maar hij had goed gezien dat dat eindspel dan niet gewonnen was.)
Hieronder de verslagen van elk van de spelers in min of meer chronologische volgorde.

Ben:
Om begrijpelijke redenen was mijn eerste rondepartij wel met enige spanning geladen. Met zwart kwam ik op bekend terrein. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik besloot "dus" iets afwijkends te spelen, wat ik wel eens in een partij van Erwin L'Ami gezien had. Maar toen wist ik het niet zo goed meer en wit kreeg een klein plusje. Op zijn beurt deed wit het toen iets te slap, tevens remise aanbiedend. Na enig overleg was de vrede, tot mijn opluchting, snel getekend. Hopelijk is in ronde 2 mijn zelfvertrouwen een stuk groter. Ik reken daar wel op!

Peter S:
In een Koningsindiër speelde mijn tegenstander met wit fel op koningsaanval (g2-g4-g5 en h2-h4-h5). Ik ontwikkelde in de tussentijd mijn stukken op de damevleugel en wel zodanig dat wit niet lang kon rokeren. Daardoor bleef zijn koning in het centrum en kon hij zijn koningsvelugeloffensief niet voortzetten. Sterker nog, ik nam aan die kant het initiatief over en kon met een paar leuke combinaties op elegante wijze de partij winnen. Een heerlijke seizoensstart!

Wim:
In een symmetrische variant van het Engels kreeg ik met wit een prettig ruimtevoordeel. Toen zwart dameruil uit de weg ging overzag hij een tactische wending, waarna ik het loperpaar en totaal overwicht op de witte velden kreeg . Met ook nog eens een onveilige koning was het voor zwart vervolgens niet meer te redden.

Erik:
Met wit kwam ik op bord 9 met licht voordeel uit de opening. Vroeg in het middenspel had zwart een groot deel van zijn zware stukken naar de damevleugel gebracht, wat mij de mogelijkheid gaf een gevaarlijk loperoffer te plegen bij de korte rokade van mijn tegenstander. Ik kon het geofferde stuk terugwinnen, maar dat zou mij weinig voordeel hebben gebracht doordat zwart zich sterk verdedigde. Er waren wel verscheidene mogelijkheden om mijn voordeel te vergroten, maar ingegeven door weinig tijd koos ik een onhandige afwikkeling. De stelling kwam weer terug in evenwicht met gevaarlijke aanvallen voor beide kanten. In de bloedstollende tijdnoodfase dacht mijn tegenstander mij mat te zetten door middel van een dame-offer op de onderste rij, maar overzag dat ik mijn paard kon tussenplaatsen en alles gedekt stond. Zwart gaf logischerwijs op en dit bracht mij een mooie start van het nieuwe seizoen.

Peter Y:
Sommige potjes zijn niet in woorden uit te leggen. Dit was zo'n partij. Ik ging vanaf de opening met zwart op de koningsvleugel op avontuur. Mijn tegenstander had gekeken naar een houdini-achtig kwaliteitsoffer. Toen hij dat niet deed, keek ik op mijn beurt naar dubbele stukoffers. Ik kreeg het echter niet werkend en offerde slechts 2 pionnen. Ik dacht dat het heel goed was maar mijn tegenstander geloofde er niets van. De waarheid weten we na 2 uur analyse nog steeds niet. Wat belangijker is: tijdens de partij won het wèl, een leuk spectaculair punt dus.

Henk-Jan:
Mijn tegenstander speelde een Albins Tegengambiet dat ik weigerde. Doordat ik dit niet helemaal goed speelde kwam ik wat minder te staan. Mijn tegenstander maakte hier echter niet goed gebruik van, waardoor ik een sterk loperpaar kreeg. Door een combinatie kon ik een pion winnen, met daarbij tevens actievere stukken. Om nog enige tegenkansen te krijgen offerde mijn tegenstander een kwaliteit. Doordat hij hier geen pionnen voor terug kreeg was het daarna vrij gemakkelijk voor mij gewonnen.

Gert-Jan:
Vandaag koos ik met zwart voor mijn oude wapen van het Albins Tegengambiet. Ik kwam met bevredigend spel uit de opening en won mijn op de tweede zet geofferde pion gemakkelijk terug met een goede stelling. In het middenspel bleek dat de zwarte stukken beter gepositioneerd stonden dan de witte, en na enkele schermutselingen won ik een pion. Na dameruil bleef ik zicht houden op winstkansen. Vlak voor de 40e zet koos ik echter tot twee keer toe niet de beste voortzetting, waarna de witspeler zich kon redden door een herhaling van zetten met remise tot gevolg.  Voor mij een mooie gewaarwording weer een seizoen te mogen spelen voor het Vlaggenschip van Messemaker 1847!

Jan:
Wit speelde de Franse ruilvariant met c4. Ik kwam goed uit de opening en won een pion op h2. Vervolgens speelde ik echter te behoudend waardoor wit compensatie kreeg. In de tijdnoodfase koos ik waarschijnlijk de verkeerde variant waarna wit een vrije a-pion had. Gelukkig kon ik snel daarna afwikkelen naar een remisestelling.

Ed:
Met wit kreeg ik in het Frans een variant tegen me die ik zelf ook speel. Na kort beraad wilde ik spelen wat ik daar altijd tegen speel, maar daarbij speelde ik per ongeluk op zet 6 de zet die normaal pas op zet 7 gespeeld wordt. Speel je voor het eerst in je leven eerste klasse, begin je je seizoen op zo'n manier... maar goed, het werd toch best interessant en zwart moest goede zetten doen om niet in het nadeel te geraken. Helaas deed hij dat ook, waarna ik het iets te subtiel speelde en in het nadeel kwam. Ik zag mij gedwongen dames te ruilen, waarna ik in een hopeloos eindspel terecht kwam. Toen zwart echter met de verkeerde toren de b-lijn bezette kon ik mij met een mooie zet enigszins bevrijden. Ook daarna speelde hij het niet op zijn sterkst, waarna ik helemaal terug kwam in de strijd. Zijn toren drong wel binnen in mijn stelling en dat leverde hem ook een pion op. Maar ik had een vrijpion en mijn overgebleven toren en lopen werkten goed samen. Toen mijn koning ook nog heel actief zijn stelling binnendrong moest hij remise forceren. We hielden ongelijke lopers over en hoewel we de maandag daarvoor een heuse traingsavond daaraan hadden gewijd en je dan altijd won, was dat nu niet het geval. Probleem was namelijk dat hij ook een ongelijke loper had!

Liam:
Ik kreeg Nimzo-Indisch op het bord en had het kleine voordeel dat ik het loperpaar kon bemachtigen in de opening. De stelling was echter vrij gesloten en daarom kon ik nog niet zoveel met mijn lopers. Mijn tegenstander maakte de stelling echter zelf open, iets wat dus in mijn voordeel was. Daarna kon ik de stelling nog meer openen met een slimme ruil van twee pionnen. Mijn tegenstander besloot in tijdnood om torens te ruilen en zo het eindspel in te gaan met voor wit dame + 2 lopers en zwart dame + paard + loper. Ik ruilde de dames vrijwillig af en toen ontstond er een heel gunstig eindspel voor mij. Naast het loperpaar wat heel sterk was kon ik ook mijn koning mee laten doen. Uiteindelijk besloot ik voor een pionnetje te gaan maar waarschijnlijk had ik het daar al uit kunnen maken. In plaats daarvan had hij met een tactisch grapje in een eindspel kunnen komen wat remisekansen zou opleveren. Toen hij dat niet zag, moest ik nog even doorzetten maar na het juiste plan gevonden te hebben was de winst binnen!

Voor alle detail uitslagen van Klasse 1A zie de website van de KNSB.