Klik op diavoorstelling of hier voor het fotoalbum!

Uitslagen kloksimultaan tegen de B-Jeugd

door Kees Brinkers

Maandag 9 februari mocht ik de wekelijkse kloksimultaan tegen de jeugdspelers voor mijn rekening nemen. Een kloksimultaan was voor mij iets nieuws, dat is wel even wennen. Je moet wachten tot een van je tegenstanders een zet heeft gedaan. In het begin ging ik al meteen in de fout door aan het bord van David een zet te willen doen terwijl hij nog over zijn eigen zet zat na te denken! Daarna lette ik daar beter op. De partij tegen Francois was snel afgelopen. Hij speelde onge´nteresseerd en deed maar wat. Toen zijn koning na een zet of 10 midden op het bord in een matnet kwam, gaf hij maar op.

Tegen Liam kwam de Rubinstein-variant van het Frans op het bord. Ik liet mij - na de korte rokade van zwart - verleiden tot een dame-uitval naar veld h5, maar Liam wist mijn deze actie haarfijn te pareren, en mijn vroegtijdige agressie sloeg als een boemerang op mij terug. Liam zette mijn koningsstelling onder druk en na een scherp berekend dame-offer wist hij mij koning met zijn resterende stukken mat te zetten. De partij tegen David was een manoeuvreerpartij met flexibele pionformaties in het centrum. Beide partijen probeerde hun stukken in zo gunstig mogelijke positie te krijgen bij een eventuele pionnenruil. Toen zwart de centrumopstoot d6-d5 wist door te voeren, leek hij enig voordeel te krijgen. Ik moest wel tactische middelen inzetten om nog iets van de partij te maken. Dat had succes toen zwart een vergiftigde pion op h5 sloeg. Ik kreeg hierdoor indirecte dreigingen tegen de zwarte dame en de onderste rij. In een moment van onoplettendheid werd dit laatste zwart fataal.

In de partij tegen Derek kon ik in de opening door een schijnoffer de zwarte rokade verhinderen. Dit ten koste van een verzwakking van mijn pionnenstelling. Daarna waren de kansen ongeveer in evenwicht, maar in de loop van de partij bleek de zwarte koning in het midden kwetsbaar te zijn. Toen ik mijn e-pion kon laten doorlopen naar de 6e rij, kwam de zwarte koning in onoverkomelijke problemen.

Uitslagen:

  wit      zwart
1. Kees Brinkers Franšois van der Rhee 1 - 0
2.    "    Derek Zuurmond    1 - 0
3.    "    David Avedissian   1 - 0
4.    "    Liam Vrolijk     0 - 1