Liam Vrolijk kampioen van Nederland bij de C-jeugd!

| Speel hier ronde 8 na | en | hier ronde 9 | Klik hier | voor de eindstand C-Jeugd

Vrijdag 8 mei 2015: door Jan Cheung

LIVE - Ronde 8 NK Jeugd C - partij Liam Vrolijk - Wiggert Pols

Bij het ingaan van ronde 8, de voorlaatste ronde, stond Liam op de 2e plaats. Hij had een half punt achterstand op de koploper Jonas Hilwerda. Jonas verloor vervolgens zijn partij in ronde 8. Hoe zal het met Liam's partij vergaan?


Het lijkt wel remise. Wit heeft een kwaliteit minder, maar door de vrijpion op d7 kan en mag wit deze partij niet verliezen. Wit kan in deze stelling de positie van de witte koning verbeteren. De vraag is hoe het de f-lijn kan oversteken, zonder dat pion d7 verloren gaat. Intussen was de uitvluggerfase aangebroken met increment van 30 seconden per zet. Beide spelers hadden weinig tijd en zo'n stelling is met wit makkelijker te spelen dan met zwart. De zwarte toren op d6 staat op het meest ideale veld. Samen met de toren op f8 zorgt het ervoor dat de witte koning niet in het spel betrokken kan worden. De zwarte pion op b7 verhindert dat de witte toren binnenvalt op c6. Zwart doet het beste om eerst af te wachten wat wit gaat doen. Wat er in de volgende zetten daarna volgde, kan in een eindspelcursus behandeld worden. Nadat zwart eerst veld c6 verzwakt en vervolgens de toren op d6 naar een passief veld verplaatste, maakte Liam het professioneel af. Zie de onderstaande diagrammen. Wit haalde rustig alle tegenspel uit de stelling en de promotie was niet meer te voorkomen. Liam heeft nu bij het ingaan van de laatste ronde een half punt voorsprong op de nummer 2, Joris Kokje. Zij mogen morgen in een onderlinge partij uitmaken wie Nederlands jeugdkampioen groep C wordt. Veel succes morgen, Liam!


Zwart is in grote moeilijkheden geraakt. Het beste verdediging is nu om de kwetsbare toren op f6 te verplaatsen met 58Tf7. Met zo weinig tijd is het moeilijk te vinden.


De witte toren valt zowel pion b6 en h6 aan en er gaat minstens eentje verloren.


Wit is nu niet gulzig om pion b6 te pakken, maar besluit eerst de zwarte koning buiten spel te zetten. Een professionele beslissing.


Nu de zwarte koning gedwongen wordt om naar de 8e rij te gaan, is de wandelmars van de witte koning beslissend.


Het laatste stukje tegenspel van zwart op de damevleugel wordt rustig opgevangen.


De witte koning wandelt ongestoord door om de vrijpion te ondersteunen.


Promotie is niet meer te voorkomen.


Zwart gaf de partij op.
LIVE - Ronde 9 NK Jeugd C - partij Joris Kokje - Liam Vrolijk

Zaterdag 9 mei 2015: door Jan Cheung

Ronde 9. De laatste ronde! Als Liam deze partij remise speelt, dan is hij kampioen! Hoe zal het verlopen? Liam heeft zwart tegen Joris Kokje. De opening is een moeilijke keuze. Beide spelers hebben met zwart namelijk het Konings-Indisch in hun repertoire staan. Sterker nog: het lijkt wel alsof veel jeugdspelers in de top met zwart alleen maar Konings-Indisch spelen tegen 1.d4. Zouden ze allemaal dezelfde trainer hebben? Wat moet je spelen als je nu 1.d4 tegenover je krijgt? Veel zwartspelers zouden voor een totaal andere opening kiezen. Ik zou ook zo'n keuze hebben gedaan. Niet bij Liam! Het lijkt wel alsof hij ons wil bewijzen dat hij vandaag veel vertrouwen heeft dat hij de opening beter kan behandelen dan zijn tegenstander.


De zwarte opzet is langzaam. Met 7.a4 heeft wit te kennen gegeven om b7-b5 onmogelijk te maken. Zwarts 7e zet zou vele toeschouwers hebben verbaasd. De ontwikkeling wordt tijdelijk stilgelegd en het enige zwarte plan lijkt me c6-c5, c5xd4 en Pb8-c6. Maar is dat niet te langzaam? Je kunt met zwart namelijk ook rustig 7a5 spelen, vervolgens rokeren en vervolgens met e7-e5 het witte centrum aantasten. Het nadeel is dan wel dat zwart in dat geval een slechte loper op g7 krijgt. Kennelijk wilt zwart dat zijn loper op g7 niet naar een eigen pion gaat kijken, maar de aanpak met c6-c5 kost tijd, misschien teveel tijd.


Zwart heeft zijn zin gekregen, maar nu heeft wit heeft meer ruimte dan zwart. Om te voorkomen dat de stukken elkaar in de weg lopen, gaat zwart proberen om de dames af te ruilen. Bijkomende voordeel is dat zonder dames op het bord, een witte koningsaanval op de koningsvleugel niet effectief is.


Met de dame op a5 moet wit opletten. Zodra de diagonaal f1-c4 geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld Pg1-e2, is b7-b5 mogelijk.


Wit wint ruimte op de koningsvleugel. De opmars h4-h5 kan een ergernis worden voor zwart, lijkt me. Om geen risico's te lopen kan zwart nu h7-h5 spelen. Zwart kiest voor een andere opzet.


Sommige toeschouwers zouden van deze zet kunnen schrikken. Staat na 11.a5 de zwarte dame niet wat kwetsbaar? Na 11Pe5 12.Ta4 Db3 13.Ta3 Db4 kan wit zetherhaling afdwingen. Aangezien wit moet winnen om de eerste prijs te bemachtigen, is dit geen optie.


De ruil op g6 heeft zwart alleen maar voordelen opgeleverd. Zwart, dat zo weinig ruimte heeft, wordt hierdoor geholpen. Het probleem van wit is nu hoe hij zijn ontwikkeling kan voltooien.


De dameruil had wit in een eerdere instantie ook uit kunnen voeren zonder inlassing van het slaan op g6. Met de torens op de h-lijn, was dat voordeliger geweest voor wit. Nu heeft zwart op deze vleugel ruimte gekregen. Het komende middenspel heeft veel gelijkenis met middenspelen in de Benoni, met het verschil dat de dames van het bord zijn. Merk op dat het openen van het centrum met e7-e6 en e6xe5 alleen maar voordelen oplevert voor wit, aangezien pion d6 verzwakt wordt. Met de dames op het bord is dat niet zo'n probleem voor zwart. Zonder de dames wordt pion d6 alleen maar kwetsbaarder. Nu moet ik zeggen dat zwart nog net voldoende ruimte heeft voor zijn stukken, in tegenstelling tot veel Benoni-stellingen.


Tijdens de partij dacht ik dat zwarts beste plan 15..a5 was, gevolgd door Pb8-a6-b4 en f7-f5. De paarden vullen in dat geval aanvullende taken. De tekstzet is niet slecht, maar het nadeel is dat de paarden allebei dezelfde taken uitvoeren. Zwart is er in geslaagd om de paarden toch te laten samenwerken. Deze stelling doet me denken aan de Benoni-opstelling die ontstaat na 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.g3 c5 4.d5 exd5 5.cxd5 d6 6.Pc3 g6 7.Lg2 Lg7 8.Pf3 0-0 9.0-0 a6 10.a4 Pbd7 11.Pd2 Te8 12.h3 Tb8 13.Pc4 Pe5 14.Pa3 Ph5. In beide stellingen is f7-f5 een sleutelzet.


Zwart gaat het anders aanpakken. Ook hier is wat gelijkenis van een Benoni -stelling zichtbaar na de volgende zetten. 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 c5 4.d5 exd5 5.cxd5 d6 6.Pc3 g6 7.Pd2 Lg7 8.e4 0-0 9.Le2 Te8 10.0-0 Pbd7 11.a4 Pe5 12.Dc2 g5. Met de zet g6-g5 wilt zwart het paard op e5 beschermen tegen f2-f4 of f3-f4. Het nadeel is dat veld f5 zwak wordt. In een standaard Benoni gaat wit dan proberen om een paard op f5 neer te zetten. In de partij van Liam hebben de witte paarden geen toegang tot f5. We kunnen zeggen dat zwart comfortabel staat.


Zwart heeft de boel keurig onder controle. Als hij ook nog wat tijd heeft, dan kan hij het paard op h5 en de loper op f6 afruilen en vervolgens f7-f6 spelen.


Wat krijgen we nu? Dit kan toch niet waar zijn! Het paard op g6 stond ideaal en verhinderde iets. De toeschouwers hebben het witte antwoord al lang zien aankomen.


Hier beschouwde ik de zwarte stelling als moeilijk tot nauwelijks speelbaar. Het witte centrum komt tot leven en het paard op h4 staat buitenspel.


Met kunst- en vliegwerk probeert zwart de stelling weer aan elkaar te lijmen,


wat resulteert een klein succesje. Beter was 28.fxe4! Na de tekstzet kan zwart een van zijn zwakke stukken afruilen.


Zwart heeft weliswaar een pion gewonnen, maar de witte stelling is gemakkelijker te spelen dan zwart! De arme konings-Indische loper op f6 is gedegradeerd tot een pion! Hoe zal zwart de pionnenstorm op de damevleugel doorstaan?


Zwart besluit voor actief tegenspel. De h-lijn wordt als tegenaanval gebruikt en het zwarte paard wordt terug in het spel gebracht.


Zwart heeft wat tegenspel, maar door de witte aanval wordt het steeds lastiger te vinden.


Een kleine onnauwkeurigheid. Kennelijk wilt zwart het paard op d5 zetten, desnoods met teruggave van een pion. Maar wat als wit 35.Kc4 speelt? Als de witte koning ook nog mee gaat doen aan de aanval, dan ziet het er slecht uit voor zwart. Nauwkeuriger was 34Pe2+ geweest, maar deze zet is lastig te beoordelen omdat wit in een latere fase met Tb1-b2 het paard kan pennen.


De internetverbinding viel tijdens de 36e zet uit en veel toeschouwers moeten hebben geschrokken van zwarts 36e zet 36Ld8. Als wit 37.Tb2 had gespeeld, dan zag het er slecht uit voor zwart. Na 37.Td1 Pd4 is er weer niks aan de hand en heeft zwart het ergste achter de rug.


Deze stelling hadden veel toeschouwers in hun vooruitberekeningen gezien. Zou Liam hebben gezien dat hij kan afwikkelen naar een ongelijk lopereindspel met remisekansen voor zwart?


Hij heeft het gezien! De pion op a6 gaat weliswaar verloren, maar dat is niet erg. Zwart krijgt in ruil daarvoor pion c6 terug.


Dankzij de pion op h2 is de remisehaven in zicht voor zwart.


Zwarts 48e zet 48Ka6 deden sommige toeschouwers schrikken. Zij hadden de nauwkeurige zet 48Kc6 verwacht. De koning staat op c6 wat centraler dan op a6, maar voor het resultaat maakte het niet uit.Remise. Hiermee is Liam Vrolijk Nederlands Jeugdkampioen Groep C van 2015!