Klik op diavoorstelling of (hier) voor het fotoalbum!

Verslag kloksimultaan tegen de B-Jeugd

Door Jan Cheung

Vandaag was ik aan de beurt om de simultaan te verzorgen tegen de jeugdspelers in de B-competitie.

Voor de afwisseling mochten de jeugdspelers beslissen of ze wit of zwart tegen me mochten spelen.

Er waren 5 jeugdspelers en het speeltempo was 30 minuten per persoon voor de gehele partij. In de loop van de simultaan is gebleken dat de jeugdspelers al wat ervaring hadden met het speeltempo van de simultaan, waarbij ook is gebleken dat ik te weinig ervaring heb op dit gebied. Zo liet ik in 4 van de 5 partijen gecompliceerde stellingen toe, terwijl ik toch al zo weinig bedenktijd had. Voeg daar nog aan toe dat in mijn partij tegen Liam Vrolijk het centrum en de damevleugel in brand stond met mijn witte koning in het midden van het bord en het resultaat was dat ik bij bijna iedere partij nauwelijks bedenktijd had. Zoals gezegd hadden de jeugdspelers al wat ervaring met de simultaans. Telkens als ik diep moest nadenken bij Liams bord, dan bleek dat ik al heel wat gratis minuten had weggegeven bij de andere borden, omdat ik het indrukken van de schaakklok steeds niet had gehoord.

Het resultaat was dat ik in totaal gewonnen stelling - stuk meer en pion niet meer af te stoppen van promotie - op tijd verloor van Mohammed, en in een boeiende partij remise behaalde tegen Liam. Bij de andere borden won ik, maar moest er gezegd worden dat ik door tijdgebrek soms grove fouten maakte.

Uiteindelijk draait het niet om mij, maar om de jeugdspelers. Vandaag waren er leermomenten gezet op het gebied van een Siciliaanse koningsaanval, Benoni-achtige structuren, een Maroczy-middenspel en het Catalaans.

Uitslagen:

Jan Cheung     - Liam Vrolijk    - 
Derk Zuurmond   - Jan Cheung    0 - 1
Mohammed Moussane - Jan Cheung    1 - 0
Jan Cheung     - Matthijs Borst  1 - 0
Jan Cheung     - David Avedissian 1 - 0