Erwin l'Ami wint Van Dam Van Dam & Verkade Open Schaakkampioenschap van Gouda

Hoofdsponsor Cor Verkade feliciteert Erwin en overhandigt de bijbehorende prijs.
Erwin l'Ami sterkste onder de sterken
Woerdense prof prolongeert titel 'OK Schaken Gouda'

HENK J. DE KLEIJNEN

GOUDA * Klemmende vraag vooraf van alle schaakliefhebbers: zou Erwin l'Ami, titelverdediger, erin slagen om opnieuw het OK Schaken van Gouda op zijn naam te brengen? Geen geringe opgave in een deelnemersveld met maar liefst zeven grootmeesters en ruim een handvol ambitieuze overige titelhouders. De profschaker uit Woerden slaagde met glans: zes overwinningen en n remise leverden hem de ongedeelde eerste plaats op.

Geen zinnig mens dat aan de kwaliteiten van l'Ami zal durven twijfelen. Geen objectieve waarnemer ook die de huidige grote vorm van de Woerdenaar in twijfel zal trekken. Drie sterke zomertoernooien bracht hij onlangs achtereenvolgens op zijn naam: het OK in Dieren, het BDO-toernooi in Haarlem en het 'profcircus' van Vlissingen. Toch startte hij afgelopen zaterdagmiddag in de aula van De Goudse Waarden niet als uitgesproken favoriet. De Brit Matthew Sadler was de ratinghoogste (2645 tegenover de 2611 van l'Ami) en schakers als Dimitri Reinderman (regerend kampioen van Nederland) en erkend 'toernooitijger' Erik van den Doel golden eveneens als moeilijk te nemen hindernissen.

Arthur Pijpers

Tot ieders verbazing kwam de grootste tegenstand van de nog titelloze Arthur Pijpers, lid van het Leids Schaakgenootschap (LSG). Ingewijden weten dat hij twee seizoenen geleden de hoogste individuele score in de KNSB-Meesterklasse liet noteren, dat hij enkele internationale toppers (Shirov onder anderen!) de stuipen op het lijf heeft gejaagd en dat hij inmiddels al twee meesterresultaten bij elkaar heeft gesprokkeld. Toch groeide zijn deelname in Gouda uit tot een ware sensatie. Na het 'opwarmertje' in de eerste ronde tegen Maurice Manoch sloeg hij meedogenloos toe: Sadler, Reinderman en Van den Doel beten in het stof.

Zijn succesreeks bracht hem in de vijfde ronde tegen l'Ami, die een relatief licht programma (Peter Ypma, de Fidemeesters Ivo Wantola en Koen Leenhouts, plus IM Bruno Carlier) had afgewerkt. Dat werd het Waterloo voor Pijpers. Erwin l'Ami bleef in de voorlaatste ronde op honderd procent staan via winst op IM Jan Sprengers en kon zich een snelle remise in de slotpartij tegen Erik van den Doel permitteren. Laatstgenoemde werd, met Reinderman, gedeeld tweede met 6 uit 7. Direct daarachter finishten Pijpers, John Van der Wiel, Fred Slingerland en Sadler. Kleine (sportieve) kanttekening daarbij: in de zevende ronde zag Van der Wiel ervan af om Slingerland 'door de vlag te jagen' - hij nam genoegen met remise.

Beste speler van het organiserende Messemaker 1847 in de 50 schakers tellende A-groep: Henk-Jan Evengroen met 4,5 punt. Hij pakte een half punt mr dan voorzitter Arjan van der Leij, die - uitgaande van zijn rating - de hoogste 'overscore' maakte en tevreden schouder-aan-schouder met IGM Zhaoqin Peng de eindstreep passeerde. In de B-groep (41 spelers) zegevierde Mike Hoogland (6,5 punt) vr Marcel Mol (6). In C (59 spelers) won Melchior Hillenkamp al zijn partijen en bleef daarmee Maarten Mellegers met een vol punt voor.

Naast de 150 seniorspelers kwamen in de zogenaamde Jeugd Grand Prix 2013 nog eens 88 schakers in actie, verdeeld over de categorien A tot en met H. In categorie A won Ricardo Klepke met 6,5 uit 7 overtuigend.

Cor Verkade van de nieuwe sponsor (Van Dam, Van Dam & Verkade) reikte na afloop de prijzen uit en kreeg de handen op elkaar met de mededeling dat de sponsoring voor minimaal vijf jaar zal worden voortgezet. Noviteit tijdens deze editie van het OK Schaken Gouda: boekenbonnen voor de mooiste eindspelen in de groepen A tot en met C van de senioren. IM Hans Bhm zal hieraan in zijn schaakrubriek in De Telegraaf aandacht besteden.