Interview met Cor Verkade Hoofdsponsor van:
Van Dam, Van Dam & Verkade Open Schaakkampioenschap van Gouda 2013

Cor Verkade geeft in zijn spaarzame vrije tijd ook les
aan zijn eigen kinderen en kinderen van de basisschool!

In gesprek met Henk de Kleijnen
(verslaggever Algemeen Dagblad)


Video van het interview

Trots op de naam Verkade

Cor Verkade, sponsor OK Schaken Gouda:
,Schaaksport moet op niveau blijven'

HENK J. DE KLEIJNEN

GOUDA * Als het aan hem ligt, zal hij het Open Schaakkampioenschap Schaken van Gouda tot in lengte van jaren blijven steunen en er als deelnemer bij zijn. Cor Verkade (46), nieuwe sponsor van het schaakevenement, is vanaf zijn jeugd enthousiast over de vele positieve effecten van het spel op de 64 velden. ,,Het is het mooiste spel om de hersenen op niveau te houden. Je leert van alles. Inzichten ontwikkelen, relativeren, noem maar op. De schaaksport moet dan ook op niveau gehouden worden. Al mijn kinderen spelen het. Ik kijk uit naar de dag dat ik me zal aanmelden als lid van Messemaker 1847."

Geduld is daarbij noodzaak, want voorlopig is het hem onmogelijk om wekelijks een avond vrij te maken voor het schaken. ,,Als mijn jongste kind 18 wordt, wil ik de stap naar de vereniging maken." Dat moment zal over elf jaar zijn. Als docent rechten en politicologie aan de Evangelische Hogeschool en als directeur-grootaandeelhouder (dga) van het bedrijf Van Dam, Van Dam & Verkade is zijn agenda voortdurend overvol. Vanuit laatstgenoemde functie is hij wel bereid en in staat tot financiŽle steun aan het OK Gouda. Dat gebeurde in overleg met aannemer Gert Houtman, die jarenlang als sponsor van het toernooi te boek stond. De mannen kennen elkaar vanuit de kerk: ,,Eenmaal in de week vieren we het leven, in de Goudse St. Jan. Daar heb ik Gert ooit gepusht om sponsor van het OK te worden. Onlangs vroeg hij me om het over te nemen. We vinden allebei dat dit schitterende toernooi moet blijven bestaan en zullen eventueel beurtelings als sponsor blijven optreden."

Verkade, geboren in Nieuwe Tonge op het eiland Goeree-Overflakkee, was de jongste in een gezin met zeven kinderen. Daar leerde hij ook schaken: ,,Spelletjes deden we heel veel. Schaken stond daarbij centraal. Ik heb heel veel partijen gespeeld in mijn jeugd." Na de studies rechten (Utrecht) en politicologie (Rotterdam) ging hij in Utrecht bedrijven oprichten. ,,Mijn zakelijke instinct won het van mijn belangstelling voor de politicologie. Ik ben conservatief qua politieke levensinstelling. Daarbij hoort, dat ik tien procent van mijn inkomend vermogen probeer aan goede doelen te geven. Meestal is dat op het charitatieve vlak. De schaaksponsoring is daar nu bij gekomen."

Het bedrijf Van Dam, Van Dam & Verkade BV is onderdeel van de wereld van het onroerend goed. De broers Van Dam runden aanvankelijk een bloemenexportbedrijf, waar Verkade in zijn studententijd ook inpakwerk deed. Later besloten ze om gedrieŽn in het onroerend goed te gaan. Na de start in 1998 groeide die activiteit uit tot een miljoenenbedrijf. ,,We vestigden ons in Amsterdam, op het adres Herengracht 74. Ook daar is een link met het schaken, omdat dat te maken had met tactiek en strategie. We hadden veel panden in Utrecht, maar realiseerden ons dat we voor het onroerend goed beter vanuit Amsterdam konden opereren. Daar zitten alle gespecialiseerde advocaten, notarissen en banken."

De datum 7 september 2013 staat volgens Verkade in zijn agenda 'gebeiteld'. Dan draait hij mee in het circus dat het Open Schaakkampioenschap van Gouda heet. Tussen de grootmeesters, sterke amateurs en andere liefhebbers van het schaakspel. Hij zet er een andere hobby even voor opzij. ,,Als bewonderaar van Godfried Bomans heb ik ooit in een programma van Knevel & Van den Brink gezegd dat ik in 2013 een dissertatie aan hem wilde wijden. Een mooi jaar daarvoor, want dat zou de honderdste verjaardag van Bomans zijn. Ik ben bang dat me dat op zo korte termijn niet meer gaat lukkenÖÖ"