Erwin l'Ami winnaar Houtman Open Schaakkampioenschap van Gouda

Erwin l'Ami blijft sterke schaakconcurrentie wr voor

GOUDA * De titel Open Schaakkampioen van Gouda blijft in handen van Erwin l'Ami. De Woerdense grootmeester eindigde voor het tweede achtereenvolgende jaar op een ongedeelde eerste plaats met een score van 6 uit 7. Daarmee gaf hij de ijzersterke concurrentie met in totaal 13 titelhouders het nakijken. Collega-grootmeester Maarten Solleveld legde met een half punt minder beslag op de tweede plaats.

door Henk J. de Kleijnen

Tot kort voor de start van het Houtman Open Kampioenschap van Gouda was titelverdediger Erwin l'Ami deelnemer met de hoogste rating. Op de valreep meldde de Brit Matthew Sadler zich aan, die op papier over nog betere kansen op de hoofdprijs beschikte. Vanaf de eerste ronde werd dan ook met belangstelling uitgekeken naar de onderlinge krachtmeting. In de vierde (van zeven) ronde was het zover. De grootste kanshebbers schoven niet helemaal zonder kleerscheuren tegenover elkaar aan het bord, want beide spelers hadden een half punt moeten afstaan. Onder grote belangstelling zegevierde l'Ami in een boeiende partij over Sadler. In de daaropvolgende ronde rekende hij vervolgens af met de jonge grootmeester Robin van Kampen, die tot dat moment het klassement aanvoerde. Na winst op Roeland Pruijssers, eveneens grootmeester, kon l 'Ami zich in de slotronde een snelle remise permitteren tegen de talentvolle Roger Meng.

Alle grootmeesters eindigden in de top. Sadler, John van der Wiel en Pruijssers finishten met 5 punten op een gedeelde derde plaats, vr Van Kampen met 4.5 punt en de Amsterdammer Dimitri Reinderman (4). Ekrem Cekro en Bruno Carlier, beiden internationaal meester, behaalden ook 5 punten, evenals de titelloze Meng. Elders in de A-groep werd Guido Roijakkers (3,5 punt) de meest succesvolle speler van het organiserende Messemaker 1847, die zijn clubgenoten Jan en Henk-Jan Evengroen (3) voorbleef.

Het totale aantal deelnemers, naar sterkte over drie groepen verdeeld, bedroeg 137. Wat minder dan vorig jaar, maar qua sterkte (zeven IGM's. twee WGM's en vijf IM's) deed de jongste editie in kwaliteit niet voor eerdere jaren onder. In de B-groep deelden vier schakers de eerste plaats, allen met 5,5 uit 7: Kees Brinkers, Zijad Becic, Bjrn Verstraate en Theo van der Sluis. In de C-groep deelden Tuvshin Boldoo en Andrew Mensing de hoofdprijs, ieder met een score van 6 punten.

In dezelfde speelruimte kwamen nog eens 81 jongere schakers en schaaksters in actie voor een onderlinge krachtmeting in het RSB Grand Prix Jeugdtoernooi. Daar deelden in de sterkste categorie Ricardo Klepke en Robin Leconte de hoogste eer (6 uit 7). In de B-categorie waren Villa Siu en Shasha Shikman (beiden 4,5) de meest succesvollen. In C werd Sam van Dongen op weerstandspunten eerste, voor drie anderen die ook 5 uit 7 scoorden, namelijk Ron Vollebregt, Antonio Gracia en Arne Pols. Overige winnaars: Liam Vrolijk (D, 7 uit 8), Sebastian Janse (E, 8 uit 11) en Victor Muntean (F/G/H, 10 uit 11).